Armoederisico en inclusief ondernemen

De voorbije dagen bevestigden onderzoeken opnieuw wat we allang vanuit de buik aanvoelen op het werkveld. Werkloosheid verdubbelt uw kansen om in de armoede te verzeilen. Bovendien zijn laaggeschoolden en mensen zonder diploma middelbaar onderwijs bijzonder kwetsbaar.

Jaar na jaar blijven onderzoekstudies dergelijke vaststellingen herhalen. Tegelijk moeten we ook blijven vaststellen dat de laaggeschoolden omzeggens niet hebben kunnen profiteren van de economische heropleving. Wat er ook wordt beweerd. Er zijn enkele remedies.

De inclusieve ondernemingen die werkervaringskansen aanbieden aan werkzoekenden verdienen alle waardering. Onder impuls van Sterpunt Inclusief Ondernemen vzw hebben de Werkplekarchitecten deze inspanning ook gevalideerd met een referentiebewijs. Dit bewijs is gesteund op vier duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, waaronder de armoedebestrijding. Hiermee kunnen bedrijfsleiders hun medewerkers, hun stakeholders en de maatschappelijke omgeving aantonen dat ze moeite willen doen om deze groepen kansen te geven op de arbeidsmarkt. Want armoede bestrijden kan je nog altijd best met een job.

Sterpunt Inclusief Ondernemen vzw gaat nog een stap verder om bedrijven aan te moedigen op de ingeslagen weg. De meer dan 1.400 bedrijven met een referentiebewijs kunnen meedingen naar de Award Inclusieve Onderneming 2018, die tweejaarlijks zal worden uitgereikt. Op 29 november kennen we de eerste winnaar.

Hopelijk zullen de zestien genomineerde ondernemingen zich als ambassadeur opstellen naar hun collega's toe om werkplekleren verder waar te maken op elke werkplek.

En de Werkplekarchitecten weten - ook zonder verder onderzoek - dat een degelijk jobperspectief de remedie is tegen armoede. Meedoen is de boodschap! Onderneming en werkzoekende worden er beter van.