Onbeperkt

10 jaar GTB

De film ‘Onbeperkt’ die GTB dezer dagen lanceert, doet een mens goed. Ik kan even glimlachen met de kleine dagdaagse voorvallen van concrete mensen met een beperking (jammer dat we hen zo moeten benoemen).

Ik word er ook stil van. Elk verhaal spreekt aan. Zonder schroom of wrok, lieten mensen zich zien zoals ze zijn. Onbevangen. Onbeperkt. Ik word er stil van.

Binnenin worstelen de gedachten. Beleidsmakers zijn zo gefixeerd op resultaten en meetbare wins. De levens van Alain, An, Kevin, Lieve en Ward,… die op het scherm passeren, getuigen van hun eigen tempo en ook van hun eigenwaarde waarmee ze hun leven dromen en ermee aan de slag gaan. Top ! Vooral veerkrachtige mensen. Onbeperkt.

De beleidsmakers hebben er wat uit te leren. Geef deze mensen en al degenen met een serieuze afstand tot de arbeidsmarkt en ook hun professionele dienstverleners voldoende ademruimte om de kloof te dichten. De mogelijkheden zijn inderdaad onbeperkt, zolang het eigen tempo van de betrokkene wordt gerespecteerd.

De getenderde beleidskaders zijn vandaag echt niet enkel en alleen zaligmakend. Ze zetten resultaat (jobs) vooraan. Terwijl dit resultaat een gevolg is van een weloverwogen manier van begeleiden en coachen. Vandaag resulteert deze politiek in ongebruikte en onbenutte capaciteit. De middelen zijn inderdaad niet onbeperkt. Maar ik vind het zonde dat vandaag meer dan een half miljoen euro onbenut achterblijft omdat het tempo van mensen de gestelde deadline niet haalt. Het werkmodel van GTB, met partners als VDAB en GOB’s, laat op tien jaar tijd zien dat het echt anders kan. Onbeperkt.

Wat doet het goed dat deze mensen het podium halen voor mensenvolle zalen. Zonder pretentie, vol van eigenwaarde. "Hier ben ik. Kijk naar mij en beluister mijn verhaal." Het bemoedigt. Het geeft mij als professionele dienstverlener opnieuw energie.

Onbeperkt. Dank.

Bert Boone